Παρασκευή 9 Μαρτίου 2012

Αναπροσαρμογή του πλαφόν της συνδεδεμένης ενίσχυσης ζητά ο Κ. Παπαλός


Επιστολή προς το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων απέστειλε ο Δήμαρχος Καρδίτσας Κων. Παπαλός για την μη καταβολή της συνδεδεμένης ενίσχυσης βάμβακος σε μεγάλο αριθμό παραγωγών.

Αναλυτικά η επιστολή Παπαλού:

«Κ. Υπουργέ,

Σε συνέχεια της επικοινωνίας σχετικά με το πρόβλημα της εκτεταμένης προσβολής της βαμβακοκαλλιέργειας από το πράσινο σκουλήκι που σημειώθηκε την περασμένη καλλιεργητική περίοδο στο Δήμο Καρδίτσας και γενικά σε ολόκληρο το Ν. Καρδίτσας, σας ενημερώνω ότι κατά την πληρωμή της συνδεδεμένης ενίσχυσης δεν λήφθηκε τελικά υπόψη το συγκεκριμένο πρόβλημα για την διαμόρφωση του πλαφόν, με αποτέλεσμα μεγάλο πλήθος παραγωγών μας να μην μπορέσουν τελικά να την εισπράξουν.

Όπως εγκαίρως σας είχαμε επισημάνει, η προσβολή των καλλιεργειών από το σκουλήκι σε συνδυασμό με τις έντονες βροχοπτώσεις της περασμένης άνοιξης (οι οποίες δεν επέτρεψαν την έγκαιρη σπορά των φυτειών και οδήγησαν στην οψίμηση αυτών) είχαν σαν αποτέλεσμα τις εξαιρετικά χαμηλές παραγωγές των βαμβακοκαλλιεργειών. Όπως είναι γνωστό, σε αρκετές περιπτώσεις η ζημιά που υπέστησαν οι καλλιέργειες αγγίζει και το 100% της παραγωγής, ενώ πάρα πολλές είναι εκείνες οι περιπτώσεις, στις οποίες η παραγωγή που συγκομίσθηκε είναι πολύ μικρότερη της ελάχιστης απαιτούμενης ποσότητας ανά στρέμμα που έπρεπε να παραδοθεί από τον κάθε παραγωγό, προκειμένου να καταβληθεί σε αυτόν η συνδεδεμένη ενίσχυση.

Η οικονομική ζημιά που έχουν υποστεί οι παραγωγοί μας είναι τεράστια και αν λάβουμε υπόψη και το γεγονός ότι για πολλούς από αυτούς η καλλιέργεια βαμβακιού αποτελεί μονοκαλλιέργεια, τότε μπορούμε να καταλάβουμε το οικονομικό αδιέξοδο, στο οποίο βρίσκονται, ιδιαίτερα στη σημερινή πολύ δύσκολη οικονομική συγκυρία.

Πληροφορούμαστε ότι γίνονται ενέργειές από την πλευρά σας, ώστε οι παραγωγοί να μπορέσουν να αποζημιωθούν για την απώλεια της παραγωγής τους μέσω ΠΣΕΑ, όπως επανειλημμένως έχουμε ζητήσει, αφού αυτό δεν είναι δυνατό να γίνει από τον ΕΛΓΑ, όπως τουλάχιστον μας απάντησε σε σχετικό αίτημά μας. Παρακαλούμε όμως, για άλλη μια φορά να μεριμνήσετε, προκειμένου ο ΟΠΕΚΕΠΕ να προβεί στην αναγκαία αναπροσαρμογή του πλαφόν της συνδεδεμένης ενίσχυσης, για να αρθεί έτσι η αδικία προς τους παραγωγούς μας.»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου