Παρασκευή 10 Φεβρουαρίου 2012

Μεθοδεύσεις για συγχώνευση νοσοκομείων Καρδίτσας και Τρικάλων καταγγέλει ο Κ. Τσιάρας

Τις μεθοδεύσεις του Υπουργείου Υγείας, που προωθούν την ουσιαστική συγχώνευση των Νοσοκομείων Καρδίτσας και Τρικάλων, μέσω του προγράμματος συνεργασίας των δύο νοσοκομείων, καταγγέλλει με ερώτηση, που κατέθεσε ο Βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Κωνσταντίνος Τσιάρας.




Το πλήρες κείμενο της ερώτησης του κ. Τσιάρα, έτσι όπως κατατέθηκε στην Βουλή, έχει ως εξής:

Με την υπ’ αριθμ. Υ4α/οικ. 122834 (ΦΕΚ Β’ 2659/09.11.2011) Υπουργική Απόφαση είχαμε την τροποποίηση και συμπλήρωση της υπ’ αριθ. Υ4α/οικ.91774/11-8-2011 Υπουργικής Απόφασης και την εσπευσμένη εφαρμογή του προγράμματος «συνεργασίας», όπως το ονομάζει, δέκα οκτώ νοσοκομείων, μεταξύ αυτών και του Νοσοκομείου Καρδίτσας με το Νοσοκομείο Τρικάλων. Σημειώνεται στην υπουργική απόφαση, πως η συνεργασία γίνεται «στον επιστημονικό, εκπαιδευτικό τομέα, καθώς και στον τομέα παροχής υπηρεσιών υγείας».


Εύλογα λοιπόν τόσο στο προσωπικό των νοσοκομείων, όσο και στην τοπική κοινωνία της Καρδίτσας, ενισχύονται οι φόβοι, πως, με πρόσχημα την καλύτερη συνεργασία των δύο νοσοκομείων, υποκρύπτεται ένα σχέδιο συγχώνευσης τους. Ιδιαίτερα ο βιαστικός τρόπος με τον οποίο προωθήθηκε η συγκεκριμένη απόφαση προς την Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, ώστε να πάρει ΦΕΚ και να έχει άμεση εφαρμογή, χωρίς καμία προηγούμενη συνεννόηση, ενημέρωση ή διαβούλευση με τους αρμόδιους τοπικούς φορείς, δημιουργεί αμφιβολίες για την επίτευξη του στόχου καλύτερων αποτελεσμάτων στην εξυπηρέτηση του πληθυσμού ευθύνης και των δυο νοσοκομείων.


Κατόπιν τούτων ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:

1. Με ποια κριτήρια επιλέχτηκαν τα συγκεκριμένα νοσοκομεία, ώστε να συμπεριληφθούν στην ως άνω πιλοτική εφαρμογή συνεργασίας νοσοκομείων;


2. Για ποιους λόγους πιστεύει το Υπουργείο Υγείας, ότι το παραπάνω πρόγραμμα δεν αποτελεί στην πράξη μια ουσιαστική συγχώνευση των συνεργαζόμενων Νοσοκομείων, όταν περιγράφει την συνεργασία στον τομέας παροχής υπηρεσιών υγείας με δράσεις όπως: η κατάρτιση κοινών προγραμμάτων λειτουργίας τμημάτων, ο ενιαίος σχεδιασμός κοινών υπηρεσιών και η διάθεση επιστημόνων μεταξύ των συνεργαζόμενων Νοσοκομείων;»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου