Πέμπτη 5 Απριλίου 2012

Επίδομα ανεργίας και στους ελεύθερους επαγγελματίες


Την επέκταση του επιδόματος ανεργίας στους ελεύθερους επαγγελματίες και τους αυτοτελώς απασχολούμενους προανήγγειλε ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κουτρουμάνης.

Ο Γ. Κουτρουμάνης μιλώντας στην πρωινή εκπομπή της ΝΕΤ δήλωσε πως το υπουργείο έχει ήδη έτοιμη την απόφαση με την οποία καθορίζονται τα κριτήρια "προκειμένου να επεκταθεί το επίδομα ανεργίας και στους ελεύθερους επαγγελματίες".

Συγκεκριμένα, για να πάρει ένας ελεύθερος επαγγελματίας επίδομα θα πρέπει:

- να είναι ασφαλισμένος,

- να έχει καταβάλλει εισφορές για ένα χρόνο

-να αποδεικνύεται η διακοπή της δραστηριότητάς του

- Να εμφανίζει καθαρό εισόδημα έως 50.000 ευρώ τα τελευταία τρία χρόνια αθροιστικά και οικογενειακό εισόδημα μέχρι 80.000 ευρώ.

Όπως είπε ο Γ. Κουτρουμάνης, σε συνεργασία με την τρόικα εξετάζεται το ενδεχόμενο αλλαγής των κριτηρίων χορήγησης του επιδόματος ανεργίας.

Ένα επιπλέον κριτήριο που αναμένεται να προστεθεί είναι ο χρόνος απασχόλησης του εργαζόμενου πριν από την απόλυσή του. Για όσο περισσότερο διάστημα έχει εργαστεί στον ίδιο εργοδότη, τόσο μεγαλύτερο θα είναι και το επίδομα ανεργίας που θα εισπράττει.

Υπενθυμίζεται ότι για τους ασφαλισμένους στον ΟΑΕΕ και το ΕΤΑΑ από 1/1/2011, παράλληλα με τις μηνιαίες εισφορές Κλάδου Σύνταξης και Κλάδου Υγείας, είναι υποχρεωτική η καταβολή επιπλέον εισφοράς 10 ευρώ για όλους τους ασφαλισμένους (παλαιούς και νέους), σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 44 του Ν.3986/2011 υπέρ του Ειδικού Λογαριασμού Ανεργίας ΟΑΕΔ, ενώ το επίδομα έχει μειωθεί στα 360 ευρώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου