Τετάρτη 29 Φεβρουαρίου 2012

Τσιάκος: Η Καρδίτσα δεν αντέχει άλλα χτυπήματα


«Όπως όλα δείχνουν η κυβέρνηση ετοιμάζεται από τη νέα σχολική χρονιά να προχωρήσει σε νέες καταργήσεις και συγχωνεύσεις σχολείων, στην Περιφερειακή Ενότητα Καρδίτσας. Πρόκειται για μια λογική η οποία μας βρήκε από την πρώτη στιγμή κάθετα αντίθετους.

Εξ αρχής είχε διαφανεί πως πρόκειται για ένα ολέθριο λάθος στο χώρο της εκπαίδευσης, που μοναδικό στόχο έχει την εξοικονόμηση χρημάτων ενώ αδιαφορεί εντελώς για τα προβλήματα που δημιουργεί στο μαθητικό και εκπαιδευτικό δυναμικό της Καρδίτσας. Επίσης δημιουργεί προβλήματα και αδιέξοδα σε πολλές οικογένειες.

Η υπουργός παιδείας δυστυχώς στηριζόμενη και σε εισηγήσεις τοπικών υπηρεσιακών παραγόντων, που φαίνεται ότι λειτουργούν με προκρούστεια λογική, ετοιμάζεται να εξαπολύσει από τη νέα σχολική χρονιά, ένα νέο κύμα καταργήσεων και συγχωνεύσεων, οι οποίες βρίσκουν το σύνολο της τοπικής κοινωνίας αντίθετο.

Και όλα αυτά ενώ από την πρώτη στιγμή που εφαρμόστηκαν οι πρώτες καταργήσεις και συγχωνεύσεις, αποδείχτηκε ότι το κόστος μεταφοράς των μαθητών εκτοξεύθηκε στα ύψη, μειώνοντας εντυπωσιακά τα όποια οικονομικά οφέλη προσδοκούσε το υπουργείο από το κλείσιμο των σχολείων. Παράλληλα η ταλαιπωρία για τους μαθητές και τους γονείς των μεταφερόμενων μαθητών, μεγάλωσε δραματικά. Σε ότι αφορά τους εκπαιδευτικούς για όσους οι οργανικές θέσεις καταργήθηκαν αναγκάζονται να μετακινούνται καθημερινά ακόμη και σε περιοχές εκτός νομού, ενώ πλέον τα «μικρά» τμήματα έχουν περάσει στο παρελθόν και υπάρχουν περιπτώσεις όπου έχουμε τμήματα με αριθμό μαθητών που αγγίζει τους 30! Δεν χρειάζεται να είναι κανείς εκπαιδευτικός, για να καταλάβει πόσο έχει υποβαθμιστεί η εκπαίδευση. Εξάλλου το γεγονός ότι φέτος οι μαθητές πήραν τα βιβλία τους κοντά στις γιορτές των Χριστουγέννων, δείχνει την προχειρότητα με την οποία η ηγεσία του υπουργείου παιδείας, αντιμετωπίζει το χώρο της εκπαίδευσης.

Η Περιφερειακή ενότητα Καρδίτσας όπως και η αιρετή περιφέρεια Θεσσαλίας, για μια ακόμη φορά δηλώνουν την πλήρη αντίθεση τους στις καταργήσεις και συγχωνεύσεις σχολείων. Η Καρδίτσα δεν μπορεί να αποτελεί πεδίο πειραματισμού, για το υπουργείο παιδείας και τους τοπικούς συνεργάτες του. Θα πρέπει άμεσα να ανακαλέσουν τα σχέδια τους. Η Καρδίτσα ήδη έχασε το 45% των σχολικών μονάδων που διέθετε. Δεν υπάρχει περιθώριο να κλείσει ή να συγχωνευθεί ούτε ένα σχολείο.

Αντίθετα θα πρέπει να ξαναλειτουργήσουν τα σχολεία που έκλεισαν. Οφείλουν όλοι να το καταλάβουν αυτό. Καλούμε τις τοπικές διευθύνσεις εκπαίδευσης, την περιφερειακή διευθύντρια εκπαίδευσης Θεσσαλίας και την ηγεσία του υπουργείου παιδείας, να σταματήσουν άμεσα την καταστροφική πολιτική τους. Η Καρδίτσα δεν αντέχει άλλα χτυπήματα.»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου